Ben jij in balans?

Ben jij in balans?

In mijn eerdere blog “Work-life balance: wat is dit nou precies” heb ik verteld wat work-life balance is en waarom dit zo belangrijk is. Ook gaf ik hierin een tip hoe je werk en privé in balans kan krijgen en houden. Dit wil ik graag nader toe lichten in deze blog.

De tips waren: accepteren, prioriteiten stellen, je grenzen aangeven en genieten van de kleine dingen in het leven.

Hierbij vier belangrijke tips voor een optimale work-life balance:

Accepteer dat dingen niet gaan zoals je zelf had verwacht of voor ogen had. Probeer dit te accepteren en er het positieve van in te zien. Niet alles kan gaan zoals je had verwacht. Is je afspraak later? Geen probleem, dan kan je mooi nog wat achterstallige administratie doen of je huis opruimen. Twee vliegen in één klap.
Zelf had en heb ik hier wel moeite mee. Ik kan het moeilijk accepteren dat mensen standaard te laat komen. Zet je wekker dan wat eerder of ga eerder van huis weg?! Ik probeer nu deze situaties te accepteren en er het beste van te maken door inderdaad in die tijd dat ik  moet wachten wat “korte klusjes” te doen.

Prioriteiten stellen is belangrijk in zowel werk als privé. Wat is écht urgent en wat is belangrijk? Sommige werkzaamheden of activiteiten kunnen best een keer vooruit geschoven worden of door iemand anders gedaan worden. Door het maken van een goede planning waarin je de prioriteiten van zowel werk als privé mee neemt creëer je een goed overzicht voor jezelf. Denk elke keer goed na wat voor jou belangrijk is! Je bureau opruimen kan heus wel een andere keer gedaan worden.

Geef je grenzen aan door wat vaker nee te zeggen.  Je neemt vaak teveel hooi op je vork omdat je geen nee kunt zeggen. Je bent echt geen verklaring schuldig waarom je nee zegt. Een goed voorbeeld is het gebruik van de smartphones tegenwoordig. Geef aan wat je grenzen zijn m.b.t. het gebruik van je smartphone. Je bent altijd en overal bereikbaar en dit maakt het lastiger om je werk niet mee naar huis te nemen. Dit geld natuurlijk ook voor je privé leven. Leg je telefoon wat vaker weg en kijk niet eindeloos de hele avond op Social Media. En op dat ene berichtje kun je echt wel wat later reageren. Kijk maar eens hoeveel tijd je nu over hebt! Kijk gezellig samen een film met een bak chips erbij!

Geniet van de kleine dingen in het leven. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is echt zo. Hoe vaak hoor je wel niet (of zeg je zelf) dat een jaar zo snel voorbij gaat? Heb je het afgelopen jaar alles gedaan wat je dit jaar had willen doen? Waarschijnlijk niet! Dus heb jij altijd al die ene stad willen bezoeken maar komt het er niet van? Prik een datum in je agenda en boek die reis!
Hoe meer je geniet, hoe lekkerder je in je vel zit wat weer evenwicht brengt in je werk en privé.
Ik ben hier ook wel debet aan. Mijn ouders zeiden toen ik nog op de HAVO zat: “als je je HAVO diploma hebt gaan we naar Barcelona”. Ik ben nog steeds niet in Barcelona geweest en inmiddels is het 11 jaar geleden dat ik mijn diploma heb behaald OEPS! Het is er gewoon nog niet van gekomen. Erg he?! Oja.. en Londen staat ook nog op het lijstje.. Ik ga gelijk mijn ouders bellen 😉

Bovenstaande tips werken echt. Althans, voor mij wel. Mijn leven is momenteel goed in balans maar dit heeft wel even geduurd. Natuurlijk heb je weleens tijden dat het wel uit balans is maar hier probeer ik dan bewust mee om te gaan. Ik stel weer prioriteiten, accepteer dingen, probeer wat vaker nee te zeggen en probeer meer te genieten. Momenteel werk ik, sport ik en geniet ik van mijn gezin, familie en vrienden.

 Zo’n evenwicht overkomt je niet. Je bent hier constant bewust van en mee bezig en levert je als het goed is veel moois op!