De tien gouden sollicitatietips

De tien gouden sollicitatietips

Super! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar wat nu?
Je bent ontzettend enthousiast dat je een gesprek hebt en je gaat je hier optimaal op voorbereiden. Maar hoe bereid je je voor? En wat zijn handige tips voor tijdens het gesprek?

Wij hebben tien sollicitatietips voor je op een rij gezet:

1) Zorg er voor dat je er netjes en verzorgd uit ziet. Hiermee bedoelen wij dat je je haar gewassen hebt, je nagels er verzorgd uit zien en dat je kleding schoon is. Ze zeggen niet voor niks “je kan maar één keer een eerste indruk maken” en “je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken”. (zie voor meer kledingtips onze blog: what to wear or not to wear)

2) Zorg dat je op tijd bent! Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek voordat je op gesprek gaat waar het bedrijf is gevestigd. Waarom? Zodat je op de dag zelf niet hoeft te zoeken. En er tijdens je reis achter komen dat er wegwerkzaamheden en omleidingen zijn is ook niet prettig. Stress kun je op dat moment niet gebruiken. Als je te laat komt sta je al 1-0 achter. Tip: kijk op Google Street View hoe het pand er uit ziet. Soms ben je volgens je navigatie al op de plaats van bestemming maar dan kun je het pand niet vinden. Als je op voorhand al kijkt op Google Street View dan weet je waar je naar moet zoeken.

3) Check je persoonlijke Social Media kanalen. Als je niet wil dat anderen alles van je weten zet dan je account(s) op privé. Zou jij het fijn vinden als jouw toekomstige werkgever jou in je zwemkleding ziet? Of foto’s van je vrijgezellenfeest? En is je LinkedIn profiel up-to-date?
Maak elke keer de afweging: Wat wil je dat anderen van je zien?

4) Bedenk vragen die jij zelf wilt stellen. Wie geen vragen heeft, kan ongeïnteresseerd over komen. Het is dan ook belangrijk om voor je gesprek de website van het bedrijf door te nemen. Wat doen ze precies? In welke branche zijn ze actief? Wie werken er allemaal?

5) Bereid je goed voor op de vragen die zij kunnen gaan stellen. Bedenk goed waarom jij de geschikte kandidaat bent. Welke relevante werkervaring heb je en welke sterke karaktereigenschappen komen goed van pas bij deze functie? Wat wil je en wat kan je?

6) Streef naar een goed gesprek. Maar bedenk dat de perfecte sollicitant niet bestaat! Wees vooral jezelf en ga je niet té perfect voor doen door je gesprekspartner(s) complimenten te geven. Doe het op het juiste moment.

7) Begin in het eerste gesprek niet over salaris en arbeidsvoorwaarden. Die zaken komen in een tweede of derde gesprek wel. Bovendien regelt Carrera deze zaken vaak voor je als je via ons op gesprek gaat!

8) Wees niet bang voor stiltes. Stiltes kunnen erg functioneel zijn. Zo geven ze je bijvoorbeeld de gelegenheid te bedenken welke vragen je nog wilt stellen.

9) Let op je lichaamstaal. Kijk je gesprekspartner(s) in de ogen. Let op je  houding. Probeer je houding te spiegelen aan die van je gesprekspartner(s). Neem een actieve houding aan. Dus niet met je hoofd op je hand leunen of achterover gezakt zitten. Dat komt ongeïnteresseerd over.

10) Wees niet te negatief over je ex-werkgever. Negatieve uitlatingen geven een negatieve sfeer in het gesprek en werken altijd in jouw nadeel.

Vind je het na deze tips nog lastig om je voor te bereiden voor je sollicitatiegesprek? Of heb je zo nog je twijfels? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag met een goede voorbereiding. Want een goede voorbereiding is het halve werk 😉

Esmee