Hé, jij ziet er leuk uit vandaag

Hé, jij ziet er leuk uit vandaag!

Zo…Dat is een leuke zin om vandaag te zeggen tegen de eerste persoon die je tegen komt. Waarom? Omdat het vandaag Complimentendag is! Wedden dat jij diegene een lach op zijn of haar gezicht tovert?! Probeer maar eens…

Vandaag, 1 maart, staat in het teken van het geven van complimenten. Het geven van een compliment is een kleine moeite maar een groot gebaar. Het zit in de aard van de mens dat hij of zij niet zonder waardering kan. Het geven en ontvangen van dankbaarheid en complimenten werkt als een positieve stimulans voor onze gemoedstoestand.

Wat moet je absoluut niet zeggen?
Als je iemand een compliment geeft, dan moet het wel gemeend zijn en met de juiste toon. Het is tenslotte de toon die het liedje maakt. Het kan bij iemand nep en ondankbaar overkomen. Vooral als jij nooit een compliment geeft of diegene overall weinig complimentjes ontvangt.

Wat echte no go’s zijn om te zeggen? “Wat zie jij er goed uit.. voor jouw leeftijd”. Zo geef je iemand niet echt een compliment. Je zegt dat diegene er goed uit ziet maar eigenlijk zeg je ook dat iemand “oud” is.
Zelf hoor ik vaak: “Wat zie jij er jong uit voor je leeftijd, je lijkt wel 16”. Ik ben inmiddels 28 en dit is echt niet leuk om te horen, en ik kan er nog steeds niet om lachen. Vooral als je dit al 47x hebt gehoord. Wat ze dan ook áltijd zeggen is: “Nou dat is toch mooi dat je er zo jong uit ziet, daar ben je later vast heel blij mee”. Ja, bedankt voor je “compliment”. Het is echt niet leuk om elke keer je identiteitsbewijs te moeten laten zien als je een lekker flesje wijn bij de supermarkt haalt.

Het is ook niet leuk om je kritiek in een compliment te verpakken zoals: “Ik heb de laatste tijd geen negatieve dingen meer over je gehoord, goed bezig Piet”. Men kan hier lastig op reageren en weet niet of het wel of geen compliment is.

Welke complimenten zijn wel leuk om te geven?
1. Wat zie jij er leuk uit vandaag!
2. Je bent uniek!
3. Dat heb je goed gedaan!

Dit is altijd leuk om te horen. Maar wat is nou leuker om iemand écht te zien lachen en dat hij of zij het compliment onthoudt. Ze zijn een beetje fout maar hier komen ze:
1. If you were a fruit, you’d be a fine-apple.
2. Op een schaal van 1 tot 10, ben jij een 11.
3. Je bent als de zon op een regenachtige dag.

Ze lijken een beetje op openingszinnen he? Probeer ze maar eens uit. Men kan hier echt om lachen en zien het zeker als een compliment!

Geef trouwens vandaag niet alleen complimenten aan een ander maar wees ook eens aardig voor jezelf! Probeer je niet te veel te focussen op die ene pukkel of je mega uitgroei in je haar. Zeg eens tegen jezelf dat je er leuk uit ziet vandaag en dat je straalt. Ik weet zeker dat dit je goed doet. En heb je nou altijd die ene paar schoenen willen hebben? Koop ze! Je hebt ze verdiend!

Hoe vaak deel jij eigenlijk complimenten uit? Dus geef je collega, familie, vriend(in) en of partner vandaag een compliment. Maar als je het doet, doe het dan wel goed.

-Esmee