Last van mijn biologische klok

Last van mijn biologische klok

Wat was het de afgelopen dagen fantastisch weer. Dan heb je toch niet het gevoel dat het herfst is en dat volgende week de klok een uur terug wordt gezet?!

Ik merk nu wel dat het ’s avonds al erg vroeg donker is. Voor mijn gevoel is dit ook “opeens” zo gekomen. Dat het zo vroeg donker is vind ik nog niet helemaal passen voor mijn gevoel. Ik kan er nog niet aan wennen. Hoe dit komt? Door de mooie en lange zomer en de bijzonder warme nazomerse periode. Het was de afgelopen week dagen lang mooi weer en in de avond koelde het langzaam af. In deze tijd van het jaar hoort het eigenlijk 15 graden te zijn. De temperatuur was de afgelopen dagen op sommige plaatsen tien graden “te warm”.

Ik ben gek op de lente en zomer en voel mij dan een stuk energieker. Ik onderneem dan veel meer dan in de herfst en winter. Héérlijk deze temperaturen, maar op de één of andere manier past het niet bij mijn biologische klok. Door het uitzonderlijke weer denk ik dat dat het nog zomer is. Wat automatisch betekent dat het dus nog langer licht en warm ’s avonds is. Maar dit laatste is dus niet het geval. Het klopt dat de temperaturen een stuk hoger liggen dan normaal maar het is ’s avonds wel een aantal uur eerder donker dan in de zomer.  Dit is voor mij dan een bewustwording van oja.. het is geen zomer meer maar al sinds 23 september herfst! Wat boffen we eigenlijk he met dit mooie weer! Of denken jullie daar anders over? En m’n zonnepanelen draaien ook overuren.. alleen maar voordelen dus ;-).

Toen ik voorbij zag komen dat volgende week de wintertijd in gaat schrok ik wel even! Nee he nu al? Maar het is natuurlijk al bijna eind oktober. In de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober wordt de klok om 03:00 uur ’s nachts verzet naar 02:00 uur. Een uur terug dus. In mijn belevenis is de zomer dan echt voorbij en zijn het korte sombere dagen. In het donker weg en in het donker thuis komen. Ik vind het niks!

Ook betekent dit dat wij een uur langer kunnen slapen….Nou ik niet. Sowieso heb ik al last van een uurtje tijdsverschil en mijn dochtertje van 2 jaar snapt echt niet dat de klok een uur terug is gezet waardoor zij “lekker” een uurtje langer kan blijven liggen. Waarschijnlijk zit ik zondag 28 oktober om 05:00 uur een Bumba puzzel te maken en te dansen op Angelina Ballerina. Even wennen dus. Gedoe allemaal!

Recent is de zomer- en wintertijd veel ter sprake geweest in het nieuws. De Europese Commissie wil een streep zetten door het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Houdt Nederland de zomertijd aan als vaste tijd, of toch de wintertijd? Of houden we liever alles bij het oude, en blijven we gewoon de klok verzetten?

Als het aan mij licht stoppen we met het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Omdat mijn biologische klok daardoor verstoord raakt. Maar of je de zomer- of de wintertijd moet kiezen, vind ik een lastige. Laten we vooral kijken naar wat onze buurlanden doen om zo tijdsverschillen te voorkomen.

Hoe ervaar jij het verzetten van de klok? En succes voor degene met een moeilijke biologische klok en kinderen. Op zondag 28 oktober moet je maar zo denken: je bent niet de enige die al zo vroeg beneden zit.

Bekijk hier een video over de voor- en nadelen van de zomer- en wintertijd.

Esmee

Heb je Robert zijn laatste blog al gelezen over papa dag?