Van militair naar burger

Van militair naar burger

Drup, drup, drup. Druppels vallen van mijn helm op mijn Leica laser rangefinder.
De regen begint gelukkig nu wel af te nemen en het zicht klaart op. Kijkend door mijn rangefinder zie ik een aantal mensen in het dorpje rustig op een muurtje zitten. Niet lang daarvoor liepen ze nog rond met wapens. De verkenners met wie wij op pad zijn geven een positive ID dat dit de mensen zijn met hostile intent.

Ik kijk om mij heen en zie mijn twee maten druk in de weer. Eén van mijn maten tuurt door de laser optiek naar de personen op het muurtje. De ander is druk in de weer met de radio. Op de achtergrond hoor ik de rotorbladen van de apaches in de verte vliegen. De spanning loopt op. Laat dit nou in één keer goed gaan, denk ik bij mezelf. Plotseling hoor ik mijn maat over de radio roepen; “You’re cleared hot!”. Eén van de Apaches neemt een positie in om te vuren. Boven mij hoor ik geratel van de Apache met zijn 30mm kanon. De verkenners in hun Fennek voertuigen beginnen met hun .50 mitrailleurs te ratelen. Tracers die heen en weer vliegen. Ik hoor geschreeuw over de radio “2 uur 400 meter twee maal schutters!” En flits daar zit je dan. Naar je computer te staren naar wat je nou allemaal moet uittikken.

Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat ik mijn gevechtstenue aan de wilgen heb gehangen. Tot mijn 24ste in militaire dienst gezeten en nu een “kantoorpikkie”.
Het is niet altijd even makkelijk geweest om mijn plekje te vinden in de burgermaatschappij. Het is toch allemaal net iets anders dan dat je in je adolescente jaren hebt ervaren. Het stukje team gevoel of broederschap neemt in de “burgermaatschappij” toch net iets andere vormen aan. Het relativeren en rationaliseren heeft mij geholpen om uiteindelijk een pad te kiezen waar ik mij comfortabel bij voel.

Wat ik vooral tijdens mijn pad geleerd heb is dat niets voor eeuwig is. En zoals de US Marines het zeggen “improvise, adapt and overcome”.

Waar ik het meest tegenaan liep is; hoe vertaal je nou een uitdagende functie zoals bij defensie in een uitdagende functie vanachter je bureau?
Ik heb mijn focus hierbij verlegd op het grip hebben op zowel interne- als externe processen. Ik tracht mijn processen dermate in te richten dat de kans op fouten geminimaliseerd worden.
Dit vergt strategie, politieke vaardigheden en inzicht. Want hoe je het went of keert. Je zal tegen interne- of externe oppositie oplopen.

Hoe doe jij dit nou? Ben je een ex-militair en heb je zelf een specifiek pad bewandelt dat je wilt delen?

Ik verneem het graag van je!

Justus

 

Wil je meer blogs lezen van Justus? Klik dan hier.